Afgelopen zaterdag even langs de visboer: “Heeft u nog iets lekkers?” Ik zat al te denken aan een vis in zoutkorst, maar toch eens horen waarmee de visboer kwam. “Nou mevrouw, een zeebaars in zoutkorst, bijvoorbeeld: simpel en smakelijk.” Dat was dus makkelijk.

Samen met mijn zeebaarsje liep ik nog even de AH binnen, want zo’n beestje wil natuurlijk verse kruiden. Gewapend met dille, selderij en platte peterselie gingen het zeebaarsje en ik op weg naar huis.

Zaterdagavond had ik al een eetafspraak, dus het visje was helemaal geschikt voor de zondag.

Wat is het toch lekker en makkelijk, zo’n zoutkorst. Enige tip die ik kan geven: leg een krant onder de schaal waarin je vis ligt als deze uit de oven komt: dat is een stuk makkelijker opruimen nadat alles schoon is!

Ingrediënten

  • Zeebaars (visboer weet goed hoeveel je per persoon nodig hebt)
  • 1-2 kg grof zeezout (bij meer vissen, meer zout nodig)
  • Ovenschaal
  • Verse kruiden (platte peterselie, dille, selderij)
  • Citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Haal de ingewanden uit de vis (of vraag dit aan de visboer), spoel de vis schoon met stromend water, dep de vis droog met keukenrol. Neem een ovenschaal waarin de vis in de lengte in past en vul de bodem met helft van het zeezout. Pak de droge vis en stop zoveel van de verse kruiden in de buikholte als past, en dan nog een beetje. Ik neem eigenlijk van alles evenveel, en dan nog wat extra dille, want dille en vis doen het zo lekker samen. Leg de vis op het zout in de ovenschaal. Strooi nu voorzichtig de rest van het zout over de vis zodat deze helemaal bedekt is. Je kan het zout wat plakkerig maken door het te mengen met wat water. De vis moet zo’n 40 minuten in de oven. Haal de ovenschaal uit de oven. Het is wat lastig om de vis los te krijgen uit de zoutkorst, maar uiteindelijk lukt ook dat!

Serveren met schijfjes citroen, een frisse salade erbij, wat gekookte/gebakken aardappeltjes, en een mosterd-dille sausje? Heerlijk!

Vis in zoutkorst op de bbq? Zie Zeebaars in zoutkorst van BBQ-NL.com

Foto’s

visje, visje

visje, visje

visje, visje