Een soort liveblog over het maken van mijn stoofpotje. Een nieuwe stoofpan vraagt om een stoofgerecht, bij deze! De ingrediënten volgen aan het eind nog een keertje. Dit recept is een variatie op de stoofpoot die mijn moeder altijd maakt. Ik heb een paar dingen aangepast, maar de basis blijft hetzelfde.

Ingrediënten

 • Olie (olijf-), scheutje
 • Zuurkoolspek, ongeveer een half blok (± 150 gram)
 • Sucadevlees, (± 600 gram) (runder(rib)lappen kunnen ook prima)
 • Rode wijn, zoveel als nodig is
 • Boter, klontje, eventueel wat meer om het gerecht aan het eind nog wat glans te geven
 • Azijn (wijn-), scheut
 • Laurierblad, 2x
 • Kruidnagel, 5x
 • Geel mosterdzaad, ½ theelepel
 • Venkelzaad, ½ theelepel
 • Kardamom, 11x
 • Peper, naar smaak
 • Zout, naar smaak
 • Kruidkoek, 1 plak
 • Tomatenpuree, naar smaak
 • Ketchup, 1 kneepje
 • Champignons, half bakje
 • Zilveruitjes, ¼ potje

Bereiding

Snijdt het zuurkoolspek in dikke repen. Snij de sucadelappen in blokjes. In een vezel meng en kneus de mosterd- en venkelzaadjes.

Laat het spek lekker zweten in de pan met wat (olijf-) olie. Haal het spek uit de pan zodra er bruine randjes verschijnen, bewaar voor later. Doe een klontje boter in de pan en zodra dit gesmolten is (begint te bubbelen) mogen de blokjes vlees in de pan. Roer af en toe om zodat alle blokjes verkleuren. Zodra het vlees verkleurd is kan het spek weer terug in de pan. Strooi de gekneusde mosterd- en venkelzaadjes over het vlees, en voeg zout en peper toe. Roer alles nog een keer door om vervolgens de wijn erbij te schenken: het vlees moet net bedekt worden door de wijn (waarschijnlijk is een halve fles voldoende). Zet alles op een laag vuurtje en laat het een half uurtje zachtjes doorpruttelen.

Voeg een scheutje azijn toe, dit zal helpen het vlees iets malser te maken. Zet de pan op het allerlaagste/-kleinste pitje en roer om de 30 minuten alles even door.

En dan wacht je, en wacht je, en wacht je.

Ondertussen kan je alvast de champignons snijden (plakjes, stukjes, het maakt niet uit). De kruidkoek kan in kleine stukjes verbrokkeld worden. Al naar gelang de hoeveelheid zal het zo’n 2 uur duren voordat het vlees gaar is. Dit merk je zodra een blokje vlees makkelijk met je vingers (pas op, heet!) uitelkaar getrokken kan worden.

Na ongeveer een uur/anderhalf uur kan je de ketchup, tomatenpuree, kruidkoek en zilveruitjes toevoegen. Goed doorroeren en zet het geheel op een plaatje op het laagste pitje. De champignons in een aparte pan (droog/anti-aanbak) lekker bruin roosteren en vervolgens in de stoofpan kieperen.

Nu alles nog een klein half uurtje laten doorsudderen.

Serveren met rijst of gebakken aardappelen, een frisse salade en wat broccoli.

Eet smakelijk!

Geschiedenis van het gerecht

Bœuf Bourgignon {nl | en}

Julia Child’s Boeuf Bourguignon recipe