Runderconsommé

Bien Manger Dec 26, 2018

Origineel recept van James Martin, BBC/Food: Beef consommé with tortellini

Ik heb dit gerecht gemaakt als tussendoortje voor de Kerst. De hoeveelheid was genoeg voor ongeveer 14 kleine glaasjes, zo'n 1,5 liter in totaal. Het recept van James Martin roept ook om tortellini, courgette en wortel om in de consommé te serveren, maar ik heb gekozen dit niet te doen. Wat takjes bieslook gaven net een extraatje in het glas, maar deze waren meer ter garnering.

Ingrediënten

  • 1 kg rundergehakt (niet mager)
  • 2 wortels, grof gesneden
  • 1 prei, grof gesneden
  • 1-2 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 eieren, alleen het wit
  • 2 l runderbouillon[1. Deze keer heb ik het mezelf makkelijk gemaakt, neem gewoon lekker runderbouillonblokjes!]

Kooktijd

Ongeveer 1,5 uur in de pan met wat snijwerk. Het uitschenken van alles door een theedoek kan een tricky klusje zijn.

Bereiding

Mix in een grote pan de prei, wortel, tijm, laurier en het gehakt. Klop ondertussen het wit van de 2 eieren in een schone, vetvrije kom totdat het schuimt[2. Let op: je hoeft het eiwit niet op te kloppen totdat het stijf is.] en mix het in de pan door de andere ingrediënten. Giet er een beetje van de bouillon bij om de mix een beetje te binden. Giet vervolgens de rest van de bouillon in de pan en roer een keer goed door.

Het vuur kan aan onder de pan. Wacht totdat het mengel kookt en zet het vuur vervolgens net laag genoeg dat alles rustig anderhalf uur zachtjes kan doorkoken. Roer niet meer, maar laat de prut het werk doen.

Nu komt het leuke werk! Neem een schone theedoek[3. Of, wellicht professioneler, een fijne kaasdoek.],[4. Zorg dat je een theedoek neemt die niet met wasverzachter is gewassen! Anders zou in dit geval mijn consommé een lichte ondertoon van Robijn Zwitsal hebben gehad.] en leg deze in een zeef. Zet de zeef op een schone pan en schenk alles voorzichtig over. Let op dat niet alles over de rand gaat: je kan het beter in etappes doen en de consommé halverwege overschenken in een derde (schone) pan.

De overgebleven smurrie kan je volgens James Martin prima gebruiken voor bijvoorbeeld een pie of stew. Ik heb deze keer het restant ingevroren en wellicht gebruik ik het nog ergens voor!

De consommé is nu klaar en je kan het direct serveren, maar een dag later opwarmen[5. De consommé kan ook goed ingevroren worden in kleinere porties.] gaat ook prima!

Wat sprietjes bieslook in een glaasje erbij en serveren maar!

Tags: consommé, recept, runderconsommé, soep

Tags

Leonieke Aalders

Love city life in The Hague #stayhome #staylocal Nature, buildings, statues: what a great way to capture an image!

Great! You've successfully subscribed.
Great! Next, complete checkout for full access.
Welcome back! You've successfully signed in.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.