Podcasts for 2020

cover

Over Christmas, my sister and I tried to explain to our parents and some of their friends what exactly a podcast is. I don’t think we succeeded, but I nevertheless sent them a list of podcasts I am currently following or which I’ve following this past year.

I will update this list later again, because I am missing some gems (Dolly Parton!!), but I did not think these would be up to my parents' taste ;-)

Here’s my list for 2019/2020 podcasts, which ones would you suggest?

El Tarangu

https://www.nporadio1.nl/podcasts/el-tarangu
In de hete zomer van 1996 stroomt het plein voor de kathedraal van Oviedo vol met mensen die afscheid nemen van hun wielerheld ‘El Tarangu’. Jose Manuel Fuente, slechts 50 jaar oud, wordt ten grave gedragen. Maar zeven jaar later zit hij tegenover Lucien van Impe, mosselen te eten in het Vlaamse wielerstadje Geraardsbergen. Lucien kijkt hem in de ogen en weet niet wat hij ziet. Heeft zijn oude rivaal werkelijk zijn dood in scene gezet? Of is hier iets anders aan de hand? Eén ding is zeker, iemand liegt. Maar wie? En vooral, waarom?

Bach van de Dag

https://www.nporadio4.nl/podcasts/bach-van-de-dag
De Bach van de Dag: een podcast als een muzikale scheurkalender! Met de Bach van de Dag-podcast neemt programmamaker Frank de Munnik luisteraars mee op de muzikale ontdekkingsreis die hij al jaren maakt langs het werk van Johann Sebastian Bach.

History of the Netherlands

https://www.republicofamsterdamradio.com/historyofthenetherlands
This podcast will take you on the incredible journey of the world’s most influential swamp and those who call it home. Beginning at the end of the last ice age and trekking all the way through to the modern era, together we step through the centuries and meet some of the cast of characters who fashioned and forged a boggy marshland into a vibrant mercantile society and then further into a sea-trotting global super-power before becoming the centre for modern day liberalism.

De Bourgondiërs

https://klara.be/debourgondiers
In ‘De Bourgondiërs’ neemt Bart Van Loo u mee op sleeptouw door de middeleeuwen en deze reeks zal ook downloadbaar zijn als podcast. Alle afleveringen zijn ondertussen beschikbaar via alle grote platformen. Abonneer u op onze podcast en mis niets van een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars .

Oorlog op de flank / 75 jaar bevrijding

https://art19.com/shows/oorlog-op-de-flank
Oorlog op de flank vertelt het militaire verhaal van de bevrijding van Nederland. Van D-day op de stranden van Normandië tot de overwinning en nasleep van de oorlog. Van juni 1944 tot en met december 1945.
Elke maand volgen we de militaire opmars van de geallieerden. We horen over de offers die zijn gebracht, over de geleden verliezen en gewonnen slagen. Met uiteindelijk de overwinning voor de geallieerden en de bevrijding van Nederland!

In Our Time

https://www.bbc.co.uk/programmes/b006qykl/episodes/player

Fall of Civilizations

https://fallofcivilizationspodcast.com/
A history podcast by PaulMMCooper looking at a different collapsed society each episode. Why did they fall? What happened next? And what can they teach us?

De Brand in het Landhuis

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis
Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven. De excentrieke Brabander bezat zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen?

Klassieke Mysteries

https://www.nporadio4.nl/podcasts/klassieke-mysteries
Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd?