HEMA: nog steeds een plekje in mijn hart

cover

Tijdens mijn studie werkte ik bij de HEMA in Leidsenhage op de zaterdag: een heerlijke werkgever, leuke collega’s (ook allemaal student) en een prima werkomgeving. Samen met vier/vijf andere collega’s waren wij verantwoordelijk voor de etage-afdeling, zeg maar alle hardware. Naast kassawerk en algemene zorg voor de producten, ben ik na ongeveer na een jaartje ook in opleiding gegaan om op de gordijnafdeling te kunnen werken (afdeling 7). Nog een jaar later kon ik ook ingezet worden tijdens de pauze bij de klantenservicebalie.

Niets was zo heerlijk tijdens een rustig moment om afdeling 5 op te ruimen: de handdoeken, theedoeken en beddengoed. Op de grote balie van de gordijnafdeling eens even goed de handdoeken netjes opvouwen om deze vervolgens weer netjes in de schappen te krijgen. Ook het bijvullen van die kleine verfblikjes was wel geinig.

Op afdeling 7 was het een paar keer jaar zo druk dat ik vaak mijn lunchpauze pas na 2 uur kon houden. Samen met een andere collega op deze afdeling waren we op deze dagen dan zo druk met het opnemen van bestellingen dat er simpelweg geen tijd was om even van de afdeling weg te lopen. De artikelen die ons zo bezig hielden? Veloursgordijnen en luxaflex. Rond kerst was het ook altijd een gekkenhuis: kerstballen en deze moeten inpakken. Met zijn twee├źn in een kassablok, eentje afslaan en afrekenen, en de ander alles inpakken. Vaak waren de kerstballendozen al snel ingepikt door eerdere klanten dus zat er niets anders op dan alle ballen per stuk in vloeipapier in te pakken: wat een feest!

Ik heb bijna vier jaar met veel plezier bij de HEMA gewerkt en toen ik gisterenavond een documentaire over deze onderneming zag ging mijn HEMA-hart weer harder kloppen. Nog steeds als ik maar iets nodig heb denk ik in eerste instantie “Zal de HEMA dit hebben?” en vaak ben ik een klein beetje teleurgesteld als ze het niet blijken te hebben, maar ach, een assortiment kan niet altijd hetzelfde blijven.

Bekijk de documentaire ook, het is een mooi verhaal over een onderneming die hier in Nederland in de psyche is ingebouwd, maar waarvan het ‘concept’ ook in het buitenland gewild is.

Teledoc: Het geheim van de Hema