Problem Solved: Giant Knotweed

cover

Thanks to a colleague at work who contacted an acquaintance at the Botanical Garden in Leiden, I finally have an answer to my question regarding the Giant Knotweed I photographed back in 2006.

Yes, it is the giant knotweed: polygonum sachalinense or nowadays fallopia sachalinese; a plant most probably brought to the Netherlands by Siebold (also, I think, some plants brought to Belgium (shipment arrived in Antwerp in 1830) and probably introduced in England by Robert Fortune). It is a very invasive plant, which should be contained extensively and the plant should not “just” be planted anywhere.1 (my translation)

→ Question and problem solved! →

(as for a nice bit of extra info from her)

Last week, I happened to watch a cookery show on the BBC and someone had used the branches to create a dish as you would rhubarb […] She had various people taste the dish (without telling them what they were eating), and people actually enjoyed it!2 (my translation)


  1. Ja het is giant knotweed: Polygonum sachalinense of tegenwoordig Fallopia sachalinense; een plant die hoogstwaarschijnlijk door Siebold mee naar Nederland (België denk ik ook want van zijn planten (zending in 1830 kwam in Antwerpen aan) en in Engeland is het waarschijnlijk door Robert Fortune geïntroduceerd). Het is een zeer invasieve plant, die nu met alle macht bestreden moet worden en ook niet " zomaar" aangeplant mag worden. ↩︎

  2. Op een kookprogramma van de BBC waar ik vorige week helemaal toevallig op terecht kwam, had een mevrouw de stengels op de een of andere manier bewerkt en er een soort van “rabarber” van gemaakt en ook ijs. Dat liet zij aan diverse mensen proeven (zonder te vertellen wat het was) en men vonnd het echt heel erg lekker! ↩︎