Den Haag Torengarage | Flickr

De Torengarage in de Torenstraat in Den Haag is het eerste gestapelde garagegebouw van Nederland. Het gebouw is een monument.

Ook het parkeerprobleem deed zich toen al voor. De Torengarage werd in 1930 gebouwd. Op de gevel stonden vier grote letters: RIVA, hetgeen Reparatie Inrichting Voor Automobielen betekende. Op de benedenverdieping was oorspronkelijk een autoshowroom gevestigd en er waren werkplaatsen. Er was ook de eerste remmen-testbank van Nederland. Het gebouw had meerdere verdiepingen waardoor er ongeveer 400 auto’s geparkeerd konden worden.

Architect van het gebouw was Jan Greve. De ronde uitbouw met koepeldak was bestemd voor een autodealer. In 1990 is het gebouw gerenoveerd, waarbij de stalen ramen vervangen werden door geperforeerde staalplaten en de entree van de garage verplaatst werd naar het zijstraatje. De parkeergarage bleef maar beneden kwam een horeca-etablissement, eerst Grand-Café Greve (1991-2008), ingericht door Marlies Rohmer, en later sushi restaurant Shabu Shabu.

Tekst Bron Wikipedia
nl.wikipedia.org/wiki/Torengarage
All rights: Roel Wijnants

[this is an automated post]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.